Ontstoken tandvlees verhelpen: wat helpt er en hoe kun je het behandelen?
Ontstoken tandvlees, veel mensen hebben hier (helaas) wel eens last van. Het is vaak iets vervelends, maar je kan er gelukkig wel iets aandoen. Lees in dit blog wat ontstoken tandvlees precies is en hoe je dit het beste kan behandelen.
Wat is ontstoken tandvlees eigenlijk?
Hoe ontstaat ontstoken tandvlees?
Wat helpt tegen ontstoken tandvlees
Kun je ontstoken tandvlees ook zelf behandelen?
Hoe ziet een behandeling van ontstoken tandvlees bij een tandarts eruit?
En kunnen ze ook bloedend tandvlees behandelen?
Doet een tandarts ook ontstoken tandvlees van een verstandskies behandelen?
Wat moet je doen als je ontstoken tandvlees hebt?
En hoe kun je de pijn verzachten?
Ontstoken tandvlees verhelpen tips
Is ontstoken tandvlees gevaarlijk?
Welk mondwater kun je gebruiken bij ontstoken tandvlees?
Welke tandpasta kun je nog het beste gebruiken?
Kun je ontstoken tandvlees ook natuurlijk behandelen?
Ontstoken tandvlees verhelpen door Mondzorg Zoeterwoude-dorp?
Wat is ontstoken tandvlees eigenlijk?
Wanneer je last hebt van ontstoken tandvlees, is je tandvlees pijnlijk en geïrriteerd. Het ontstoken tandvlees is vaak gezwollen en rood van kleur en zit wat minder strak om de tanden en de kiezen heen.
Bij wat zwaar ontsteken tandvlees kan het tandvlees ook gaan jeuken of kloppen. Erg belangrijk is om het tandvlees zo gezond mogelijk te houden door een goed onderhoud van je gebit. Want een gezond gebit heeft ook geen last van ontstoken tandvlees.
Hoe ontstaat ontstoken tandvlees?
Er zijn verschillende soorten oorzaken die ervoor zorgen dat je ontstoken tandvlees kan krijgen. Een van de belangrijkste oorzaken is tandplak. Door gebrek aan een goede mondhygiëne, kan er tandplak ontstaan. Dit is een laagje van speekseleiwitten en bacteriën die je nauwelijks ziet op de tanden en kiezen.
Normaal gesproken poets je dit weg door goed tanden te poetsen en je tanden en kiezen te reinigen met bijvoorbeeld een tandenstoker. Wanneer dit onvoldoende gebeurd, kan dit ertoe leiden dat er tandplak ontstaat.
Niet weggehaalde tandplak kan uiteindelijk resulteren tot tandsteen en ontstekingen aan je tandvlees. Als je je gebit helemaal niet goed verzorgt, kan je last krijgen van zwaar ontstoken tandvlees.
Hierbij wordt de ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen steeds groter/dieper. De ontsteking kan zelfs zo ver gaan, dat de ontsteking het kaakbot bereikt. Dan zou het kunnen dat de tanden en kiezen los komen te zitten en uiteindelijk uit kunnen vallen.
Ontstoken tandvlees kan ook ontstaan door onder andere te hard poetsen, een droge mond en roken. Daarnaast is het bewezen dat er een verband is met de suikerziekte diabetes en ontstoken tandvlees. Mensen met diabetes zijn over het algemeen een verhoogde kans op het ontwikkelen van ontstoken tandvlees.
Veel last van stress? Dan bestaat er ook een verhoogde kans op ontstoken tandvlees. Wanneer je lijf veel last hebt van stress, zal de weerstand van je lichaam omlaag gaan en dus verhoog je de kans dat je last hebt van een ontstoken tandvlees.
Wanneer je zwanger bent, heb je een verhoogde kans op ontstoken tandvlees. Dit komt door de hormonale schommelingen tijdens de zwangerschap. Het tandvlees is over het algemeen gevoeliger tijdens een zwangerschap, waardoor het tandvlees heftiger reageert op tandplak dan normaal.
Wat helpt tegen ontstoken tandvlees?
Als je last hebt van ontstoken tandvlees is dat natuurlijk erg vervelend. Gelukkig kan het verholpen worden. Wanneer je denkt last te hebben van een ontstoken tandvlees, kan het verstandig zijn om naar de tandarts te gaan.
De tandarts kan vaststellen of je daadwerkelijk ontstoken tandvlees hebt om zo vervolgens tandplak en tandsteen te verwijderen. Door dat deze tandplak en tandsteen verwijderd worden, zal de ontsteking minder worden.
Kun je ontstoken tandvlees ook zelf behandelen?
Maar, kun je zelf ook ontstoken tandvlees behandelen? Het begint natuurlijk allemaal met goede mondhygiëne en daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Poets regelmatig (twee keer per dag) en vergeet ook niet te flossen. Een antiseptische mondspoeling kan ook helpen bij een behandeling tegen ontstoken tandvlees.
Let wel op dat je mondspoeling niet te veel gebruikt, aangezien dit ervoor kan zorgen dat het tandglazuur juist wordt aangetast. Lukt het zelf niet om je ontsteking te behandelen? Bezoek dan altijd de tandarts, want die kan je ongetwijfeld hierbij helpen.
Hoe ziet een behandeling van ontstoken tandvlees bij een tandarts eruit?
Wanneer je tandvlees een fikse ontsteking heeft, zal de tandarts dit kunnen verhelpen met een behandeling voor ontstoken tandvlees. Zelf kan je al een heleboel om ontstoken tandvlees te voorkomen, maar soms is het handiger om een expert hier naar te laten kijken.
De tandarts zal eventuele tandplak en tandsteen verwijderen, waardoor het ontstoken tandvlees weer kan herstellen. Wanneer het kaakbot ook is aangetast, zal de ontsteking operatief moeten worden verwijderd.
Lees ook eens: wortelkanaalbehandeling kosten: wat kost het met en zonder verzekering
En kunnen ze ook bloedend tandvlees behandelen?
In de meeste gevallen bij ontstoken tandvlees, heb je te maken met bloedend tandvlees. Om het bloeden van tandvlees te behandelen, zal je een goede mondhygiëne moeten hebben. Deze goede mondhygiëne krijg je door regelmatig poetsen en flossen. Ondanks dat het kan bloeden tijdens het poetsen, is het wel belangrijk om door te gaan met poetsen en flossen.
Doet een tandarts ook ontstoken tandvlees van een verstandskies behandelen?
Hoe wordt ontstoken tandvlees behandeld van een verstandskies? Wanneer je last hebt van ontstoken tandvlees rondom je verstandskies, is dat natuurlijk erg vervelend. Doordat het tandvlees is ontstoken, kan dit leiden tot een ontstoken verstandskies en dat is iets wat je niet wil.
Om het ontstoken tandvlees te behandelen van een verstandskies kan het voorkomen om de verstandskies eruit te laten trekken door de kaakchirurg. Hou dus ook goed rekening mee met het goed schoonmaken van je verstandskiezen, om ontstoken tandvlees van een verstandskies te voorkomen.
Wat moet je doen als je ontstoken tandvlees hebt?
Last van ontstoken tandvlees? Probeer je eigen mondhygiëne te verbeteren door middel van goed poetsen en flossen. Wanneer dit niet helpt of je merkt dat de pijn echt te veel wordt, is het verstandig om naar de tandarts te gaan. De tandarts kan je vervolgens verder helpen met je ontstoken tandvlees.
En hoe kun je de pijn verzachten?
Ontstoken tandvlees kan erg pijn doen. Om de pijn te verzachten van ontstoken tandvlees, kun je onder andere een paracetamol innemen. Dit zal tijdelijk de pijn verzachten, maar om ontstoken tandvlees te behandelen is er meer nodig. Poets altijd twee keer per dag je dagen en flos hierbij ook, zo kan je de ontsteking al een stuk minder maken. Er zijn verschillende huismiddeltjes en medicijnen tegen ontstoken tandvlees.
Een huismiddel tegen ontstoken tandvlees is bijvoorbeeld dat je met een zoutoplossing je gebit reinigt. Los hierbij een halve theelepel zeezout in een glas warm water en spoel hiermee ongeveer 30 seconden. Dit kan je vervolgens een paar keer per dag herhalen.
Ontstoken tandvlees verhelpen tips
Om het allemaal even op een rijtje te zetten, hier een paar tips om ontstoken tandvlees te verhelpen. Ten eerste blijft het belangrijk om goed te poetsen en te flossen, ook wanneer het tandvlees aan het bloeden is. Probeer ook regelmatig met mondwater te spoelen, zodat tandplak verwijdert kan worden.
Wanneer het ontstoken tandvlees toch wat heftiger is, is het verstandig om naar de tandarts te gaan. De tandarts kan dan bijvoorbeeld tandplak en tandsteen verwijderen, waardoor de ontsteking minder wordt.
Is ontstoken tandvlees gevaarlijk?
Op het eerste gezicht is ontstoken tandvlees niet gevaarlijk. Bijna de helft van alle Nederlanders hebben wel eens last van zijn of haar tandvlees. Maar wanneer hier niets aan wordt gedaan of het gebit wordt nog meer verwaarloost, kan ontstoken tandvlees toch voor meer problemen gaan zorgen.
Ontstoken tandvlees kan dieper gaan zitten en dit kan leiden tot parodontitis. Dit is een chronische ontsteking die door nog meer verwaarlozing aan het gebit kan zorgen voor het kwijtraken van je tanden en kiezen.
Welk mondwater kun je gebruiken bij ontstoken tandvlees?
Mondwater kan bij ontstoken tandvlees behoorlijk helpen om ontstoken tandvlees te spoelen. Maar welke mondwater is geschikt voor ontstoken tandvlees? Het beste is om een mondwater te gebruiken met chloorhexidine. Dit zal de ontsteking remmen, omdat chloorhexidine de vorming van tandplak remt.
Let wel op dat je deze spoeling niet te lang gebruikt, aangezien dit onder andere kan zorgen voor verkleurde tanden.
Welke tandpasta kun je nog het beste gebruiken?
Welke tandpasta is het beste te gebruiken bij ontstoken tandvlees? Bij gevoelig tandvlees en ontstoken tandvlees zijn tandpasta’s zoals Sensodyne en Parodontax een goede optie. Deze tandpasta’s zorgen ervoor dat het tandvlees sneller hersteld. Voor kinderen kun je de kinderversie hiervan nemen.
Lees ook: Een kindergebit goed onderhouden doe je zo! [TIPS]
Kun je ontstoken tandvlees ook natuurlijk behandelen?
Om ontstoken tandvlees natuurlijk te behandelen kun je zoals reeds vermeld met een zoutoplossing werken. Daarnaast is het ook mogelijk om aloë vera te gebruiken. Dit natuurlijke middel werkt erg goed tegen tandvleesontsteking. Je kunt de aloë vera smeren op de ontstoken plek, maar spoel het daarna wel weg met water.
Ook zou je kunnen kijken naar tea tree olie. Breng een paar druppeltjes tea tree olie op de ontstoken plek en laat het goedje zijn werk doen.
Ontstoken tandvlees verhelpen door Mondzorg Zoeterwoude-dorp?
Last van ontstoken tandvlees? Wij van Mondzorg Zoeterwoude-dorp kunnen je hierbij goed mee helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op.
Trackback URL: https://www.mzzd.nl/ontstoken-tandvlees-verhelpen/trackback/
4 Comments
Pingback: Ontstoken verstandskies: symptomen, trekken & slimme tips [2022]
Pingback: Good SEO by
Pingback: Tanden poetsen voor of na ontbijt? Het antwoord vind je hier!
Pingback: Gevoelige tanden: symptomen, oorzaak en oplossing! [Tips 2023]
Leave a comment